Cykelutflykt rastar vid Haga, ca. 1975
Tillsammans för Haga sedan 60-talet
Här, på Haga Värdshus i Hillerstorp, har gemenskap och entreprenörsanda alltid gått hand i hand. Som besökare är du en del av vår gedigna historia av både mat, dryck, nätverkande och samarbete.
Vår historia börjar redan i slutet av 1950-talet, när ett avgörande beslut fattas: Hillerstorp behöver ett mer utvecklat matställe för både invånare och företag.
Det är nu det händer: Fabrikörerna Carl Törefors och Bertil Antonsson, ägare till Hillerstorps två största industriföretag, Metallverket och Järnarmatur, bestämmer sig för att gå samman och skapa ett bättre materbjudande, framförallt för sina anställda. Idén om Haga Värdshus är född, och byggnaden ska snart slå upp dörrarna.
Idéen uppstår
Värnamo Nyheter, 25 februari 1960
Carl Törefors, ägare av Hillerstorps Metallverk
Annons i Värnamo Nyheter
Bertil Antonsson, ägare av Järnarmatur
Annons i Värnamo Nyheter
Värnamo Nyheter, 25 februari 1960
Början på framtiden! 1960 står Haga Värdshus klart och invigs till hela regionens glädje. Den allra första krögaren på Haga är Viva Brorsson. Hon bor själv på övervåningen, lagar och serverar mat på nedervåningen, och i källaren fanns plats för bageriet.
1961 inför hon rökförbud vilket väcker stor uppmärksamhet, men accepteras. Det som serveras är främst en förstärkt frukost, middag och kaffekorgar till företagen. I en kaffekorg ingår vitt porslin, kakfat, sockerskål och gräddkanna samt en kaffekanna med instoppad papperssudd i pipen för att man inte skulle spilla ut kaffe under transporten.
1960
Viva vid grytorna i första köket
Viva Brorsson och Ebba Lönnqvist
Flygbild över Hillerstorp, 1961
Värnamo Nyheter, 27 juni 1961
Haga med uteservering och dryckesautomater
Allt eftersom egna kaffeautomater blir aktuella på företagen så avtar fenomenet med kaffekorg. Behovet av lunchservering ökar däremot. Dessutom säljs båda Hagas ägarbolag till nya ägare under 70-talet, vilket leder till att diskussioner om ett vidareutvecklat Haga tar fart.
1970
Under 80-talet tar företrädare för näringslivet initiativ till en omfattande restaurangverksamhet. I spetsen är Willis Thulin, Sive Liljehall och Folke Axelsson som drar upp riktlinjerna för ett vidareutvecklat Haga Värdshus.
1980
Flygbild över Hillerstorp, 1971
1985
Tillbyggnad på gång
De lokala Hillerstorpsföretagen går ihop och bildar ett fastighetsbolag – och aktierna köps i proportion till det dåvarande antalet anställda. Med det investerade kapitalet genomförs en till- och ombyggnation, och 1985 sker invigningen med Per-Olof Haraldsson som förste krögare.
Viva och Per-Olof
Förslag till nya tillbyggnaden
Förslag till nya tillbyggnaden
Under 90-talet har lunchserveringen blivit en självklar del av Hagas koncept! Jelena och Franjo Plivelic tar sig an uppgiften med stor energi och inspiration.
1990
Det dröjer inte länge innan efterfrågan ökar – på såväl plats för fler lunchgäster som på övernattningsrum. Det lokala näringslivet samarbetar återigen för att gemensamt finansiera ombyggnaden, och 1997 invigs de nya lokalerna. Strax därefter lämnar makarna Plivelic över stafettpinnen till familjen Sandqvist.
1997
Tillbyggnaden 1997
Familjen Sandqvist driver Haga i tio år och i slutet av juni 2007 meddelar de styrelsen att de inte kommer att fortsätta efter semestern. Det blir en hektiskt sommar – men styrelsen får tips om en erfaren kock från Jönköping: Anders Sundbäck. Anders, som till och med har lagat mat till kungen, tar över ruljansen med ett stort engagemang och driv.
2007
Anders Sundbäck driver och expanderar Haga steg för steg.
Efter nästan 30 år är det dags för nyemission igen. I samma trogna hillerstorpsanda väljer de lokala bolagen återigen att investera i Haga, och flera nya bolag ansluter sig.
Det blir en rejäl satsning som leder till totalrenovering av både kök, restaurang, entré och hotellrum, och leder till nya möjligheter för verksamheten.